Monday, March 31, 2008

Nega lica


Masna koža je najzahtevnija i zato je negu masne kože važno započeti od puberteta. Sandra Jovanović, diplomirani kozmetički tehničar, kaže da je verna klasičnim tretmanima i savetuje nas kada je najbolje početi sa negom lica.

- Kada je reč o nezi, svaki tip kože zahteva poseban tretman. Problem predstavlja masna koža sa aknama, dok su suva, normalna i mešovita lakše za održavanje. Sa negom masne kože trebalo bi početi ranije, već u pubertetu, odnosno kada se pojave prvi problemi. Veoma je važno da čišćenje ovog tipa kože obavlja stručna osoba.

Tretmani se obično izvode jednom nedeljno jer se čišćenje radi parcijalno i najbolje je obraditi oko 30 odsto kože po tretmanu kako lice ne bi buknulo. Sa intenzivnom negom ostalih tipova kože, međutim, poželjno je početi što je kasnije moguće, najranije u dobu od 25 do 30 godina.

Sa upotrebom antirida i noćnih krema treba početi u periodu od 30 do 35 godina, u zavisnosti od stanja kože.

Posle 35. dešava se da mazanje lica nije dovoljno, pa se tada preporučuje i miolift. To nije hirurški zahvat, već stimulisanje tonusa mišića lica strujama niskog napona.

Šta je klasičan tretman trtman lica?



Klasičan tretman sastoji se od više faza. Prvo se lice čisti od prljavštine i ostatka šminke, zatim sledi masaža i piling. To je priprema za dubinsko čišćenje od mitesera i grizera, koji predstavljaju sakupljenu prljavštinu u porama.

Posle toga sledi hranljiva maska i na kraju krema ili serum zavisno od tipa kože. Tretman masne kože je sličan, samo što se ovde ubrizgavaju i ampule aparatom "darson 2" neposredno posle čišćenja dok su pore još otvorene i obavezno je stavljanje kreme za smirivanje kože - objašnjava Sandra.

Za mešovitu kožu je važno da svaka zona bude tretirana adekvatno, što znači da se na masne delove stavlja jedna, a na suve druga maska.

Uradite sami. Zavisno od tipa kože dovoljno jednom mesečno posećivati kozmetičara, a kod normalne kože i jednom u tri meseca. Ipak, mnogo toga možemo i sami da uradimo za svoje lice.

- Važno je voditi računa o ishrani, naročito osobe koje imaju problematičnu kožu. Voda je neophodna i potrebno je piti bar dva litra dnevno. Piling, takođe, može da se radi u kućnoj varijanti i to jednom do dva puta nedeljno jer to je nešto što koži izuzetno prija. Maske za lice možete stavljati i sami, preporučujem glinu koja je bez hemikalija i mirisa. Može se naći u svakoj apoteci i veoma je laka za upotrebu. Masažu možete svakodnevno da radite i sami i to pokretima od brade prema jagodicama. To ne zahteva puno vremena, a koži mnogo prija - savetuje naša sagovornica.

Noćne kreme nisu za mlade

Do ovih godina najbolje je lice mazati samo uveče i to univerzalnim kremama. Upotreba specijalizovanih krema kao što je noćna, nije pogodna za mlade kože. Naime, time se samo sprečava koža da sama obavlja svoju funkciju i kada se jednom počne sa upotrebom ovih preparata, moraju se koristiti stalno jer se koža adaptira na njih i moguće je da posle duže upotrebe prestanu da se primećuju pozitivna dejstva ovih krema.

Izvor: Glas javnosti

No comments: