Thursday, March 27, 2008

OSNOVI ESTETIKE U KOZMETICI


LEPOTA JE SUBJEKTIVNI DIŽIVLJAJ.
Reč estetika potiče od grčke reči AISTHANOMAI, što znači osećam, opažam. Kada kažemo estetika pod tim podrazumevamo osećaj za lepo, prefinjeno, ukus, lepota, sklad, lep izgled. Međutim, sve su to relativni pojmovi jer je doživljaj lepog strogo individualan. Lepo je osećaj ugodnog, percepcija koja izaziva uživanje. Estetika se često definiše kao nauka ili teorija o lepom u prirodi i umetnosti. Do danas nema definicije koja bi bila logički jasna i pregledna, a ujedno bi približno tačno određivala granice onome što se smatra ili bi se moglo smatrati “estetskim”. Po Platonu i Aristotelu, karakteristike “lepog” su “sklad, red i srazmernost”, dok je po subjektivnom kriteriju lepo ono što se “po sebi sviđa”.
Problem estetike i estetskog naročito je izražen u kozmetici, jer je lice jedini deo ljudskog tela koji nikada nije pokriven, što znači da je dostupno proceni estetskog utiska koji izaziva na okolinu. Sve urođene i stečene nepravilnosti kože dovode do narušavanja harmoničnog izgleda i odstupanja od normale. Imajući to na umu, kozmetičar mora s posebnom pažnjom pristupiti svakom pojedincu i sagledati svakog klijenta kao celovitu ličnost vodeći računa o uticaju našeg tretmana na ukupan izgled pacijenta i njegov osećaj zadovoljstva i sigurnosti koji se razvija kod pojedinca posle tretmana u salonu.

ESTETIKA: POTREBA ILI POMODARSTVO
Kod većine ljudi a posebno kod mladih, bilo koja anomalija lica može izazvati određene poremećaje u ponašanju i skretanja u psihičkom razvoju. Neretko takvi poremećaji imaju trajne posledice i ponekad se teško mogu lečiti. Oni mogu dovesti do pojave kompleksa manje vrednosti, pa se takve osobe izoluju od svoje okoline, povlače u sebe i zbog unutrašnje patnje destruiraju svoju ličnost. Veliki broj anomalije kože lica danas može vrlo uspešno rešiti iskusan kozmetičar sam ili u saradnji sa dermatologom. Kod tretmana svakog klijenta estetika je jedno od osnovnih merila vrednovanja, a sa stanovišta većine pacijenata čak osnovno merilo uspešnosti tretmana. Tokom svog istorijskog razvoja pojam lepote u kozmetici doživljavao je različite interpretacije zavisno od stepena razvoja ljudskog roda, običaja i civilizacije. Uz to je taj problem u pojedinim razdobljima i sredinama uslovljen pojedinačnim ili masovnim kriterijumima lepote i tako podložan i pomodarstvu. Još i danas susrećemo ljude sa zlatnim zubom napred, što je nekada bio pojam lepote i znak standarda pojedinca.

No comments: