Saturday, April 12, 2008

Doping veštačkim suncem

"Ko se sunca krije, bolje da ga nije", kaže jedna stara izreka. Ipak, koliko je izlaganje tela suncu, posebno veštačkom, zaista bezbedno?Bronzani ten ušao je u modu krajem prošlog veka. Pre toga, pocrnelo lice smatralo se ružnim, čak i neprikladnim za jednu damu! Naime, tokom najvrelijih meseci dame su navlačile dugačke rukavice, pokrivale glave velikim šeširima i nisu izlazile iz kuće bez suncobrana. No, vremena su se bitno promenila. Danas je bronzana boja kože imperativ, a solarijum, kao jedno od mesta gde se može steći preplanulost, obavezna "stanica" žena u njihovim kozmetičkim "pohodima".

MODA, ILI NEŠTO VIŠE?

Zbog čega žene hrle u solarijume, oglušujući se na sva upozorenja i uprkos zdravom razumu? Jedno od mogućih objašnjenja, svakako i najubedljivijih, jeste pop kultura koja je 80. godina prošlog veka promovisala latino seksepil, a lepotice iz ovog dela sveta počele da šetaju modnim pistama i smeše se sa filmskog i TV ekrana. Taj momenat označio je povratak bronzane boje kože u modu. No, nije to samo stvar pukog pomodarstva. A ne, novi trend je pogodio i podstakao upravo ono u šta su žene već verovale - da preplanula koža deluje zdravije, daleko atraktivnije i vizuelno "skida" kilograme. U jednom, nedavno sprovedenom istraživanju, 70% anketiranih žena izjavilo je da je svesno rizika koji donose UV zraci (kancer kože). Međutim, na pitanje da li veruju da izgledaju atraktivnije kada su preplanule, takođe 70% ispitanica odgovorilo je potvrdno. Kao i pušač koji pali cigaretu dok čita upozorenje zdravstvenih stručnjaka na pakli cigareta, tako isto poklonici solarijuma znaju da je njihova navika i te kako nezdrava. Ipak, mnogi od njih kažu da trenutni rezultati bacaju u zasenak potencijalne konsekvence na duže staze.

Ovisnice o veštačkom tenu imaju brojna opravdanja za svoju strast. Jedne će reći: "Moram da steknem podlogu za odlazak na more", druge: "Idem na važnu proslavu, moram dobro da izgledam", treće: "Preplanuo ten pruža mi sjajno raspoloženje"... Naša Dada, sa početka priče, dodaje još nekoliko argumenata: "Boravak u solarijumu me opušta. Imam utisak kao da sam bila na kraćem odmoru. Osim toga, kad sam preplanula osećam se mlađe i privlačnije."Medicinski stručnjaci, pre svega psiholozi, donekle potvrđuju ove priče. Oni kažu da solarijumi izgleda zaista pružaju osećaj zadovoljstva samim sobom, a da ih osobe koje odlaze na ove tretmane doživljavaju poput prave terapije. U stvarnosti, situacija je naravno drugačija. Odlazak u solarijum je loše baš poput pušenja, tvrde dermatolozi. Skoro urađeno istraživanje pokazuje da je kod žena, uzrasta od 18 do 30 godina, koje posećuju solarijum 10 puta (ili više) godišnje otkrivena sedam puta veća sklonost ka melanomu, najtežem obliku kancera kože, nego što je to slučaj sa ženama koje ne posećuju solarijume. I zato pamet u glavu!!!

No comments: