Monday, April 28, 2008

Nega noktiju

Lepi i negovani nokti u poslednje vreme se mogu videti samo kod dokonih žena ili na reklamama. Međutim, bez obzira na to što su vam ruke često u vodi jer stalno ima veša ili sudova za pranje, vaši nokti mogu biti uredni i negovani.
Kako to postići?

Nokti

Pre svega morate se hraniti zdravo - namirnice koje unosite trebalo bi da budu bogate vitaminima, a posebno je bitno da unosite dosta tečnosti.
Sledeći korak je zaštititi ruke pri svakodnevnim kućnim poslovima. Za pranje sudova kupujte deterdžente na kojima piše da štite ruke, ali, bez obzira na to, dobro bi bilo da se naviknete da uvek stavite gumene rukavice pre nego što umočite ruke u sudoperu.

Ako perete veš ručno, čak i kada su to oni divni džemperi od mohera, takođe koristite rukavice, kao i kada želite da vam kupatilo sija, pa ga ribate najjačim mogućim hemijskim sredstvima.
Nakon svakog pranja ruke namažite hidratantnom kremom, a barem jednom u sedam dana nanesite parafinsku kremu na ruke i nokte, a zatim navucite pamučne rukavice u kojima možete i da prespavate.
Zanoktice nemojte seći već ih turpijajte, a možete ih i mazati kremama koje omekšavaju kožu oko nokta, koje se mogu kupiti u parfimerijama.

Lakovi za nokte su preporučljivi - pored estetske imaju i zaštitnu funkciju jer se sada proizvode i lakovi koji hrane i učvršćuju nokte. Ako spadate u one koji ne vole „nokte u boji“ onda koristite takozvani providni lak koji će vašim noktima dati samo sjaj.

No comments: