Tuesday, April 8, 2008

Najveći zenski neprijatelj - Celulit

Šta je celulit?
Celulit je materija poput želatina, sastavljana od masnoće, vode i toksina, uglavljenih u nepokretnim "džepovima" neposredno ispod kože.
Ti džepovi deluju poput sunđera koji može apsorbovati velike količine vode, naduvati se i izbočiti, što prouzrokuje smežuravanje i mlitavost koje vidite.
Obzirom da celulit nije obično salo, ne može da se ukloni običnom dijetom. Kada se smanji energetski unos organizam će automatski trošiti rezerve masti u organizmu, ali nakupine celulita će ostati.
Dijetom protiv celulita treba izbeći opterećenje organizma i namirnice koje doprinose stvaranje celulita.
Celulit se najviše javlja sa unutrašnje, gornje i zadnje strane bedara, kolenima, stomaku, bokovima, stražnjici, donjem delu leđa, nadlakticama i gležnjevima. Mada celulit može biti izbirljiv što se tiče mesta javljanja, nije izbirljiv u pogledu osobe koju napada jer žene svih oblika i mera, težine i godina mogu biti žrtve celulita.

Ako želite da proverite imate li celulit postoji jednostavan, nepogrešiv način: prignječite tkivo palcem i kažiprstom ili dlanovima; ako postoji celulit, koža se smežura i izgleda kao kora od pomorandže, gde postoji i karakteristična osetljivost. Kada celulit uznapreduje, smežuranja se primećuju i bez pritiska.

Kako se stvara celulit?
Vezivna tkiva su materije koje ženskom telu daju oblinu i blagi obris i nisu svuda jednake debljine. Okrugle masne ćelije te materije na okupu drži mreža vlakana kroz koje stalno cirkulišu hranljive tečnosti-voda, krv i limfa. Te tečnosti raznose kiseonik i hranljive sastojke kroz materije i čiste ih od otpadaka.
Do promena dolazi kada je usporen proces eliminisanja štetnih materija. Usled toga, vezivna tkiva zasićena vodom i otpadnim materijama debljaju, postaju tvrda i stvaraju nepokretne džepove. Oni bujaju i stvaraju tkiva slična kori pomorandže.

Uzroci nastanka celulita
Nepravilan način života glavni je uzrok nastanka celulita.
Tome doprinose:
- Napetost
- Zamor
- Loše navike u ishrani
- Nedovoljno uzimanje vode
- Nepravilno disanje
- Predugo sedenje
- Odsustvo odgovarajucih vežbi
- Zagađen vazduh

Rezultati ovakvog načina života su loša probava, opstipacija, slaba cirkulacija.
Ovi rezultati dovode do narušavanja prirodnog procesa eliminacije otrovnih materija. Drugi faktor koji tome doprinosi je estrogen.
Celulit se ne može naslediti, ali se zato nasleđuje sklonost ka celulitu. Od roditelja se može naslediti odgovarajući način života.
Žene imaju dva puta više masnog tkiva od muškaraca (količina masnog tkiva kod žene iznosi 24 %, a kod muškarca 11%).

Da bi se poboljšali uslovi koji dovode do celulita moraju se preduzeti sledeći koraci:
1. Vraćanje vezivnog tkiva normalnoj elastičnosti i gipkosti.
2. Oslobađanje blokiranih sastojaka.
3. Isušenjem i uklanjanjem tih materija.

Celulit se može uspešno lečiti.
Dobri rezultati se postižu adekvatnim programom ishrane, disanja, vežbi, masažom i opuštanjem.

Evo nekoliko korisnih saveta:
· Pri kupovini mesa voditi računa da kupujete meso bez masnoće. Izbegavajte da služite sokove od pečenja i masne sosove.
· Riba je izvrsna zamena za meso. Sadrži malo masnoće i bogata je lako svarljivim proteinima. Kao i meso, treba je kuvati ili peći.
· Jaja - najbolje ih je pripremati kao tvrdo kuvana. Ukoliko se pripremaju kao kajgana koristiti biljno ulje u malim količinama.
· Birati sireve sa malim procentom masti (sveže kravlje sireve).
· Povrće se mora kupovati u svežem stanju i čuvati na hladnom i tamnom mestu da bi se sačuvali vitamini. Najbolje ga je kuvati u malo vode koju ne treba odbacivati. Kuvanje povrća u pari takođe sadržava sve hranljive sastojke.
· Povrće koje se koristi za salatu ne držati potopljeno u vodi, već oprati pod mlazom hladne vode. Salate začiniti biljnim uljem, vinskim sirćetom ili limunovim sokom.
· Sveže voće može da posluži kao idealan dezert. Da bi sačuvalo sve hranljive sastojke treba ga čuvati u frižideru ili na hladnom i tamnom mestu. Ako je potrebno zasladiti voćnu salatu najbolje je upotrebiti med.
· Sokovi od povrća su bogat izvor minerala, vitamina i drugih važnih nutritivnih sastojaka. Prednost je u tome što se u jednoj čaši soka može popiti i do ½ kilograma povrća. Ukusni su sokovi od celera, šargarepe, paradajza ili zelene salate.

No comments: