Thursday, April 24, 2008

STRIJE

Sa problemom strija susreće se većina žena. Potpuno ih se nikad ne možemo rešiti, ali možemo sprečiti njihovo nastajanje i smanjiti već učinjenu štetu.Strije, izdužene, nekoliko milimetara široke, različito dugačke brazde na koži, nastaju zbog stanjenja površinskog sloja kože i promena u strukturi vlakana elastina i kolagena u dubljim slojevima kože čija je funkcija da koži pomažu u zadržavanju oblika. Kada se srednji sloj kože (dermis) naglo rastegne, bilo tokom trudnoće, naglog povećanja mišićne mase, nagle promene težine ili u pubertetu zbog hormonalnih poremećaja, dolazi do smanjenja elastičnosti kože i do trganja elastičnih vlakana. Rezultat toga su ružne linije po koži tela - strije.U zavisnosti do prirodnog tonu vaše kože, strije se prvo pojavljuju kao ružičaste, crvenkasto smeđe ili tamnosmeđe linije koje tek posle dobivaju ljubičastu nijansu. S vremenom se te linije izravnavaju s površinom kože i poprime nekoliko nijansi svetliji ton od prirodnog tona vaše kože. Postupno postaju manje primetne, ali nikada ne nestaju. Mogu se pojaviti bilo gde na telu gde se koža rastegnula, a najčešće na delovima gde se skladišti salo, abdomenu, grudima, nadlakticama, bokovima i stražnjici.

Prevencija

Kada se strije jednom pojave, ne mogu nikada nestati u potpunosti. Bitno je naći način da ih učinite što manje vidljivim pa zato što ranije počnite tretirati strije raznim preparatima.Dok su još crvene ili crvenkasto smeđe nijanse, veća je šansa da ih neutralizujete. Jednom kada se linije poravnaju s površinom kože i izblede, postaju manje vidljive, ali ih je i teže lečiti. Iako postoji teorija da na pojavu strija utiče nasledni faktor elastičnosti kože, postoje i mere prevencije koje možete poduzeti kako biste sprečili njihovo nastajanje ili im barem ublažili intenzitet:1. Masirajte kožu rukavicom ili masažnom četkom kako biste pojačali cirkulaciju.2. Svakodnevno nanosite hranjive kreme ili losione na kritična područja kako biste održavali elastičnost kože.3. Jedite hranu koja pomaže zdravlju vaše kože, bogatu vitaminima E i C, cinkom.

Lečenje

U ranoj fazi strije se mogu minimalizirati hidratantnim kremama. Ulje s vitaminom E koje pomaže opštem stanju kože može smanjiti vidljivost strija. Vitamin A također odlično omekšava kožu, ali nije efektan kao tretinoin ili retin-A, koji pomažu koži da stvori nove zdrave ćelije. Kreme su efektne u hidrataciji vanjskog sloja kože, ali ne mogu uvek prodreti dublje u kožu gde strije u biti i nastaju.Takođe, ne mogu promeniti već nastala oštećenja kože, ali mogu jako dobro delovati na strije u nastanku. Može vam pomoći i ružino ulje ili mleko za telo koje sadrži voćne kiseline (AHA). One, naime, potpomažu regeneraciju ćelija kože, odnosno sagorijevaju vanjski sloj ćelija kože pa one unutrašnje zdravije ćelije izlaze na površinu poboljšavajući tako teksturu i boju kože čineći je i podatnijom za upijanje hranjivih sastojaka iz krema i losiona koji joj vraćaju elastičnost. Nakon nekoliko nedelja tretmana AHA kiselinama strije postaju manje vidljive, a koža fleksibilnija.

No comments: