Friday, April 11, 2008

Muškarci i nega


Samo jednu deceniju unazad muškarci su svom izgledu svakog jutra poklanjali tek nekoliko minuta pažnje. Onoliko koliko im je bilo potrebno da se obriju. Danas je stvar nešto drukčija. I treba da bude.

Prosečan muškarac sada svom izgledu posvećuje najmanje deset do dvadeset minuta svakog jutra. Ne računajući redovne odlaske kozmetičaru. Više nije reč samo o brijanju na brzinu. Tu je, na prvom mestu, i temeljno čišćenje kože lica, sapunom, gelom ili penom, u svakom slučaju sredstvima namenjenim nezi muške kože koja je deblja i masnija od ženske. Uobičajeni after šejv preparati danas sadrže i supstance koje neguju i ublažavaju starenje kože. Naravno, mnogo je i preparata za negu, od hidratantne kreme do onih protiv bora ili specijalnih maski za osveženje i revitalizaciju.

Po prodaji preparata za negu muške kože u Evropi prvi su Nemci, a zatim slede Danci. Pored uobičajenih, na listi traženih su antirid kreme za negu kože oko očiju kao i preparati protiv starenja.

Ukoliko bi neki zajedljivi mačo men ustvrdio da se radi o rađanju generacije Narcisa, grdno bi se prevario, jer istraživanja koja je nedavno sprovela kozmetička laboratorija "Viši" govore da su savremeni muškarci kozmetičke preparate i redovnu negu lica shvatili kao potrebu da bi se živelo i radilo bolje. Rešili su da se dopadnu drugima, ali i sebi samima. Nega postaje sastavni deo svakodnevne higijene. Uostalom, nema tog svetski poznatog i popularnog muškarca koji javno ne govori o sredstvima za negu svog lica, tela, ili kose.

Izvor: Politika

No comments: