Tuesday, April 1, 2008

Šminkanje očiju


Ono što svaka žena želi da istakne na svom licu jesu oči. Za to je, međutim, potrebno dosta veštine i kvalitetnog pribora. Šminkanje očiju zahteva veliku preciznost, tačan cilj koji želite da postignete i, naravno, veštu ruku.
Osnovni pribor čine korektori, krejoni, ajlajneri, maskare i naravno veliki izbor senki. Morate uvek biti svesni svojih prednosti i mana, jer nikako ne želite, naravno, da istaknete nešto što bi trebalo sakriti.
Šminka za oči, možda više nego bilo koja druga, mora biti veoma pažljivo održavana. Infekcije oka, najčešće zbog nepravilnog održavanja senki i maskara, veoma su česte. Sve ima svoj rok trajanja, pa i šminka. Računajte da je normalni vek jedne maskare tri do četiri meseca.
Oči moraju biti čiste i ne previše vlažne pre početka šminkanja. Suzice, naravno, uzrokuju razmazivanje. Korektor nanosite od unutrašnjeg ugla nosa do sredine regije ispod oka. Tako pokrivate tamne krugove oko očiju, koje ne bi trebalo da imate u tim godinama, ali treba učiti na vreme. Sa korektorom se ne sme preterivati inače se postiže suprotan efekat - linijice oko očiju postaju vidljivije.
Uvek u svojoj kolekciji posedujte više senki prirodnih tonova - od bele, svetloružičaste, do bež. Tu boju prvo nanesite na kapke od ivice trepavica do obrva. Boje senke birajte prema boji očiju i prirodnom tonu kože, vodeći računa o odevnim predmetima koje imate na sebi. Šminkanje zavisi od prilike za koju se spremate i od doba dana. Večernja šminka je uvek intenzivnija i često uključuje svetlucave nijanse, koje su danju neprihvatljive.
Postoje senke u stiku, prahu ili pak one masnije, koje se mažu. Slično kao i kod izbora pudera, za koju ćete se vrstu senke odlučiti zavisi od odnosa prednosti i mana, kao i od ličnog izbora. Na osnovnu boju senke nanosite intenzivniju nijansu od ivice trepavica do kraja kapka. Ako uključite još jednu ekstranijansu, nanesite je samo na ivicu oka, na obronke dosadašnje boje.
Vodite računa o uklapanju boja. Ako se npr. odlučite za braon tonove, počnite od bež osnove. Ako vam je glavna boja zelena ili siva, napredujte od bele osnove.


No comments: